karjalan paisti
Karjalan paisti on
Karjalainen perinne ruoka. Alun perin karjalan paisti oli nimeltään
pelkästään paisti tai tarkemmin määriteltynä ruukkupaisti uunipaisti tai
pättsiliha. Ruokalaji sai karjala etuliitteen levitessään koko maahan
sotien jälkeen evakkojen mukana.
Karjalan paistiin
kuuluu pelkkää lihaa kuutioina. Juhlavaan versioon kuuluu puolestaan
useita liha lajeja kuten sian naudan ja lampaanlihaa. Muina aineksina
käytetään vettä sipulia, suolaa ja pippuria ja laakerinlehtiä. Perus
ohjeesta on lukuisia muunnelmia. Raakaaineena saatettiin käyttää myös
sisä elimiä, kuten maksaa ja munuaisia.
Oleellista valmistuksessa on matala lämpö tila (alle 100 astetta) ja pitkä kypsymisaika.
Karjalan
paisti nousi suosioon 1950 luvulla kun evakkoon ja asutustiloille
hajautuneet Karjalaiset alkoivat järjestää kylä- ja heimojuhliaan.
Huom. Kopioi teksti tekstinkäsittelyohjelmaan. Maalaa koko teksti
ensin hiirellä, sen jälkeen paina oikeaa hiirennäppäintä ja valitse
vasemmalla hiirennäppäimellä kopioi-kohta. Tämän jälkeen klikkaa
tekstinkäsittelyohjelmassa tyhjää sivua oikealla hiirennäppäimellä ja
valitse "liitä" vasemmalla hiirennäppäimellä.